CLĂTITE

 


luni, 15 martie 2021

CHIFLE și PÂINE PUFOASE cu LAPTE - gustoase și ușor de preparat

 



O ZI BUNĂ începe cu o cafea bună și aromată, dar niciodată cafeaua nu e bine să fie băută pe stomacul gol, ci însoțită de câteva chifle pufoase cu lapte.

DECI, să ne punem șorțul și să pornim la treabă !

INGREDIENTE pentru circa 9-10 chifle potrivite ca mărime

PENTRU O TAVĂ CU CHIFLE (9-10):
  3 linguri (43g) apă
  3 linguri (43g) lapte integral
  2 linguri (14g) făină de pâine 

PENTRU ALUAT:
  2 1/2 căni (298g) făină de pâine 
  2 linguri (14g) lapte praf uscat
  1/4 cană (50g) zahăr
  1 linguriță sare
  1 lingură drojdie instantanee
  1/2 cană (113g) lapte integral, ușor încălzit
  1 ou mare
  1/4 cană / 4 linguri (57g) unt topit nesărat

PENTRU UNGEREA CU OU
  1 ou
  1 lingura frișcă grea sau lapte

  Pentru perierea chiflelor/pâinii coapte: (opțional)
  1/2 lingura unt topit
  
Pentru untul de miere bătut: (condiment opțional pentru chifle)
  1/2 cană (113g) de unt nesărat, înmuiat la temperatura camerei
  1/4 cană miere
  1/4 linguriță scorțișoară (opțional)


CUM SE PREPARĂ

Combinați apa, laptele și făina într-o cratiță mică și amestecați până nu rămân bucăți.



Așezați cratița la foc mic și încălziți amestecul, amestecând constant folosind  un tel, până când începe să se îngroașe.  Când telul lasă urme pe fundul tigăii se oprește de la încălzit; încălzirea durează între 3 până la 5 minute.
Transferați compoziția într-un castron mic, acoperiți cu folie de plastic direct pe suprafața sa și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei. Pentru a grăbi procesul de răcire, se poate păstra castronul la frigider.

Pentru a face aluatul:

În vasul unui mixer sau orice castron mare amestecați făina, laptele praf, zahărul, sarea și drojdia pentru a le combina.

Într-un castron mediu  amestecați laptele, oul, untul topit și compoziția pusă la răcit până când sunt bine combinate.

Se toarnă amestecul de lapte peste amestecul de făină răcit și cu mixerul la viteză mică, se frământă împreună folosind cârligul pentru aluat  sau cu mâinile,  până se formează un aluat elastic. Aluatul va fi foarte lipicios când începe frământarea, dar rezistați nevoii de a adăuga mai multă făină; aluatul va absorbi excesul de umiditate și se va uni frumos pe măsură ce frământarea progresează.

Măriți viteza până la mediu scăzută și continuați să frământați până când se formează un aluat neted și elastic și nu mai este lipicios; 15-20 de minute durează frământarea. În acest moment, aluatul ar trebui să se simtă ușor lipicios, dar nu dezordonat și ar trebui să se reunească cu ușurință într-o minge încordată atunci când este manipulat cu mâinile ușor unse. Dacă nu este așa, adăugați o lingură cu făină. Un bun indiciu pentru a spune când aluatul este gata, este să îl puteți întinde cu mâinile într-o foaie subțire fără ca aceasta să se rupă imediat. Când începe să se rupă, se va rupe în mod circular.

Folosind mâinile ușor unse, adunați aluatul într-o minge și îl transferați într-un castron mare ușor uns. Acoperiți bine cu folie de plastic și lăsați să crească într-un loc cald, până aproape se dublează volumul, 60-90 de minute.

Așezați aluatul crescut pe masa de lucru. Folosind un cuțit de bucătar, tăiați aluatul în 9-10 bucăți. Separați bucățile și acoperiți-le cu plastic.



Ungeți o tavă care urmează să o introduceți în cuptor, formați bucăți de aluat în formă de bilă netedă și încordată pe care le veți așeza în tava unsă sau tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți tava cu folie de plastic și lăsați bilele să crească timp de 40 până la 50 de minute, până când sunt umflate. În ultimele 10 minute de creștere, preîncălziți cuptorul la 350 ° F / 180 ° C. Dacă doriți să vă asigurați că bilele se vor coace uniform, puneți o piatră de pizza sau o foaie de copt în cuptor pentru a încălzi mai bine.




Pregătiți sosul cu care veți unge bilele înainte de coacere,  amestecând oul și smântâna grea. Când sunteți gata de coacere, scoateți folia de plastic, apoi periați ușor bilele cu sosul din ou și smântână. 

Coaceți bilele (deasupra pietrei de pizza sau deasupra foii de copt, dacă se utilizează) timp de 20 până la 25 de minute, până se rumenesc deasupra. 

Scoateți bilele din cuptor, apoi periați imediat cu 1/2 lingură de unt topit.

Lăsați-le să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi transferați-le pe un platou. Se servesc calde sau la temperatura camerei cu orice vă place. Chiflele rămase le puteți păstra într-un recipient etanș sau le congelați în pungi pentru congelator.




Pentru cine folosește miere, rețeta este următoarea: 

Adăugați untul, mierea și scorțișoara într-un castron și le mixați până când compoziția devine ușoară și pufoasă, circa 3 până la 5 minute.

Se servește la temperatura camerei, dar se păstrează într-un recipient etanș la frigider.


NOTE DE REȚETĂ

Puteți dubla această rețetă făcând 18 chifle.

Pentru a crea un mediu cald pentru ca aluatul să crească repede, reglați cuptorul în poziția de mijloc și așezați o tigaie cu apă fierbinte în fundul cuptorului. Așezați vasul cu aluat pe raftul din mijloc. Închideți ușa cuptorului și lăsați aluatul să crească conform instrucțiunilor. 

Alternativ, ați putea să folosiți această rețetă de aluat chiar pentru o pâine. Pentru a face o pâine, după creșterea inițială a aluatului, împărțiți-o în patru bucăți egale. 




Acoperiți pâinea și lăsați-o să se odihnească / să crească timp de 40 până la 50 de minute, până când devine pufoasă. Periați pâinea cu sosul de ou și o coaceți la 350 ° F timp de aproximativ 30 de minute, până când se rumenește deasupra. Scoateți pâinea din cuptor și răciți-o pe un platou.



POFTĂ BUNĂ !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu