CLĂTITE

 


marți, 16 martie 2021

TOCĂNIȚĂ RAPIDĂ cu CARTOFI, CÂRNAȚI CABANOȘI, MĂSLINE și CASTRAVEȚI MURAȚI




UNEORI, oboseala adunată peste zi ne face să fim mai leneși când vine vorba de gătit sau chiar nu mai știm ce să gătim. Vrem să mâncăm ceva  și nu știm ce anume sau vrem să gătim ceva ușor, rapid dar și gustos. Eu cred că această tocăniță cu cartofi este foarte potrivită pentru astfel de momente. Este suficient de hrănitoare, ușoară la digestie și cuprinde o mulțime de gusturi și arome diferite. Nu este costisitoare.

DECI, haideți la treabă !

Într-o cratiță de mărime mijlocie vom fierbe 5-6 cartofi mijlocii, tăiați mărunt. Când cartofii ajung la jumătate  din fierbere  adăugăm 3-4 castraveți murați, nu prea mari,  tăiați în șuvițe sau în rondele. După ce cartofii s-au înmuiat adăugați și o mână de măsline negre sau de care aveți. Măslinele dacă sunt prea sărate, înainte de a le adăuga peste cartofi le strângeți pe fiecare între două degete, le scoateți sâmburii apoi turnați un pic de apă rece sau călduță peste ele. Le lăsați cca 5 minute în apă apoi le adăugați peste cartofi. Dacă nu crăpați măslinele, sarea nu va ieși din ele oricât le-ați lăsa în apă. 

Spre finiș, când deja cartofii s-au fiert, adăugați 2-3 roșii mărișoare, tăiate feliuțe, decojite mai întăi în puțină apă fierbinte. Coaja de la roșii nu e bine s-o lăsați în mâncare pentru că fermentează în stomac. Puteți să adăugați și o ceapă mică uscată sau 2-3 fire de ceapă verde.

La sfârșit adăugați  câteva bucăți de cabanos și mirodenii : piper măcinat, puțin cimbru, pătrunjel, mărar dacă aveți. 

Se poate servi cu mămăliguță sau cu pâine.

Dacă ați observat, nu am spus nimic despre ulei și nici despre sare. Nu este nevoie să adăugați ulei, măslinele și castraveții lasă destulă sare în mâncare, iar grăsimea din cabanoși este suficientă.  

Indiferent că sunteți tineri sau mai puțin tineri, NU exagerați cu uleiul, cu grăsimile, cu sarea de asemenea. Dacă vreți să aveți o burtă frumoasă, ci nu un fel de butoi,  NU vă ”îndopați”. Stomacul are nevoie de puțină mâncare, un bol-castronel de mâncare, cu mai multe gusturi și arome, la o masă, este suficient. Spun asta pentru că unii dintre români cam au obiceiul să se îndoape. La o masă, până nu dau gata 2-3 feluri de mâncare și câteva pahare cu vin sau cu bere nu se simt sătui. Ei spun că trebuie să mănânci mult ca să fii puternic, sănătos și frumos. Total greșit. Aceștia, după 35-40 de ani ajung să se vaiete de colesterol mărit, de tensiune etc. etc. și ajung să se ”îndoape” iarăși dar cu medicamente, care sunt doar niște droguri, niște substanțe chimice care nu repară nimic, doar ne toacă banii și ne umple corpul de substanțe toxice.

Deci, SĂ NU NE BATEM JOC DE CORPUL NOSTRU, pentru că avem doar UNUL.


SĂ AVEȚI POFTĂ de MÂNCARE și SĂ FIȚI CUMPĂTAȚI dacă vreți să fiți SĂNĂTOȘI și FRUMOȘI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu