CLĂTITE

 


marți, 25 mai 2021

TIRAMISU - Rețeta italiană

 


Cel mai bun tiramisu este acela preparat în casă, după rețeta italiană.  Fără coacere, cu pișcoturi și cremă mascarpone.

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8 -10 porții de Tiramisu


Ingrediente


Pentru Cremă

500 g mascarpone

100 g zahăr

4 ouă proaspete

opțional : ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

Alte ingrediente

300 g pișcoturi 

300 ml cafea naturală îndulcită cu 2-3 lingurițe de zahăr

opțional : 50 ml lichior de migdale sau vin dulce Marsala

1 lingură de pudră de cacao amară


PREPARARE

Separăm gălbenușurile de albușuri și le așezăm în 2 castroane. Peste gălbenușuri punem 1/2 din zahăr (adică 50 g) iar pe restul îl păstrăm pentru spuma de albușuri.

Mixăm gălbenușurile cu zahărul timp de 4-5 minute. Puteți pune și un pic de vanilie. Acestea devin cremoase, cresc în volum și se deschid la culoare. Dacă doriți le puteți pune pe abur până la 73 C. Va trebui însă să așteptați apoi răcirea completă înainte de a adăuga mascarponele.

Adăugăm mascarponele în 2 tranșe și mixăm câteva secunde ca acesta să fie bine încorporat.

Separat batem albușurile iar când spuma este densă și tare adăugăm zahărul păstrat deoparte (50 g). Continuăm baterea spumei încă alte 2-3 minute. 

Încorporăm treptat spuma în crema de gălbenușuri folosind telul. Mai întâi punem 1/3 din ea apoi restul de 2/3. Omogenizăm crema de tiramisu cu grijă să nu strivim spuma.

În final obținem o cremă de tiramisu pufoasă, gustoasă, potrivit de dulce.


CUM SE ARANJEAZĂ DESERTUL

Pregătim cafeaua rece pe care am îndulcit-o cu 2 lingurițe de zahăr și o așezăm într-un recipient potrivit ca dimensiuni cu pișcoturile, apoi crema de mascarpone așezată în poș (adică în pungă cu șpriț), platoul și pișcoturile. 

Punem un strat de cremă pe platou – acesta va fi baza prăjiturii. Treaba merge ușor cu crema pusă în poș. Se pot face niște meandre late cât pișcoturile.

Însiropați scurt pișcoturile în cafeaua rece. Pișcoturile se cufundă în cafea preț de câteva secunde – ele nu trebuie să se sfărâme.

Așezăm primul strat de pișcoturi însiropate peste baza de cremă.

Modelăm cu poșul al doilea strat de cremă și continuăm similar cu alt rând de pișcoturi însiropate. Puteți face și 3 rânduri.

Se încheie cu moațe (aveline) de cremă.

Tiramisu proaspăt montat trebuie dat la frigider pentru 2-3 ore ca să se răcească bine. Decorul de cacao se face chiar înainte de servire deoarece pudra de cacao se umezește, face crustă și arată urât.

Cu câteva momente înainte de a-l servi scoatem desertul de la frigider și îl pudrăm din abundență cu cacao neagră de calitate (cu ajutorul unei site dese).

Cafeaua fierbinte merge grozav de bine cu Tiramisu rece.

Veți constata cât de gustos este acest Tiramisu. Ușor ca un fulg, însiropat, răcoritor și foarte revigorant.

POFTĂ BUNĂ !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu