CLĂTITE

 


miercuri, 8 septembrie 2021

CASTRAVEȚI MURAȚI în APĂ RECE

 


Reţeta de castraveţi muraţi în apă rece este una dintre cele mai apreciate şi simple reţete pentru perioada de iarnă.

Castraveții murați în apă rece, sunt nelipsiți de pe mesele românilor în sezonul rece. 

Ingrediente :

două kilograme de castraveţi

trei crenguţe de mărar

o frunză de hrean

patru căţei de usturoi

piper boabe

un ardei roşu

o linguriţă cu boabe de muştar

un litru de apă

100 de grame de sare




Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să pregătiţi borcanele în care aveţi de gând să muraţi castraveţii. Le spălaţi bine cu bicarbonat, apoi le clătiţi, după care le ştergeţi cu un prosop uscat. 

După ce aţi pregătit borcanele, spălaţi şi curăţaţi castraveţii, fără să le tăiaţi capetele. Spălaţi ardeiul, crenguţele de mărar, hreanul, curăţati şi tăiaţi rondele usturoiul.

Aşezaţi pe fundul borcanelor hreanul şi crenguţele de mărar, după care aşezaţi castraveţii în borcan. Presăraţi piperul şi usturoiul, apoi, printre castraveți, puneți  şi ardeiul roşu tăiat fâşii.

Următorul pas este să preparaţi saramura. Sarea trebuie amestecată bine cu apa puțin călâie până se topește, apoi se toarnă peste castraveții din borcan. Fixați bine capacul la borcan. 

Lăsaţi castraveţii să fermenteze timp de cinci zile. Veţi observa că un strat alb va acoperi castraveţii treptat, iar saramura se va limpezi. După ce trec cele cinci zile, scurgeți toată saramura cu grijă, adăugaţi apă rece şi scurgeţi din nou. Repetaţi acest procedeu de două-trei ori, după care umpleţi borcanul cu apă rece, curată, și agitați recipientul puțin. 

Fixaţi apoi din nou capacul, iar într-o lună castraveţii vor fi buni de servit alături de mâncărurile preferate.

Notă:

Dacă capacul s-a umflat, îndepărtați-l și mai adăugați în borcan puțină apă. Închideți borcanul cu un capac metalic nou. Castraveții se pot păstra la temperatura camerei, timp de cel mult 3 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu